هزینه تعمیر پکیج به عهده مستاجر است یا مالک؟ شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد و ندانید به صورت قانونی چه حق و حقوقی دارید.
در چند سال گذشته، سیستمهای سرمایشی و گرمایشی قدیمی مانند آبگرمکنها و بخاریها، جای خود را به سیستمهای جدیدی مانند پکیج داده است. هزینه نگهداری و تعمیر پکیجها و رسیدگی به آنها به مراتب از تجهیزات موتورخانهای قدیمی کمتر است و همین امر باعث شده است تا تعداد منازلی که از این تجهیزات استفاده میکنند، افزایش پیدا کند.
اما در صورت بروز خرابی یا آسیب به پکیج، هزینه تعمیر آن به عهده چه کسی است؟ هر یک از طرفین چه هزینهای را باید متحمل شوند؟ مالک باید هزینه تعمیر و نگهداری را بپردازد، یا مستاجر؟
هزینه تعمیر پکیج بر عهده مستاجر است یا مالک؟ این اولین سوالی است که پس از خرابی یا آسیب رسیدن به آن، ذهن اکثر مالک یا مستاجرها را به خود مشغول میکند. از نظر قانون و طبق ماده 486 قانون مدنی، مستاجر وظیفه دارد، هزینه ایراداتی که به وسایل خانه وارد میشود را پرداخت کند و در غیر این صورت این هزینه بر عهده مالک است.
این قانون به این معنی است که اگر ایرادی که در هر یک از دستگاهها و وسایل خانه به وجود آمده است، بر اثر اختلال در تاسیسات کلی ساختمان باشد، مالک مسئول پرداخت هزینه تعمیر آن است. به عنوان مثال اگر ایراد در تاسیسات برق ساختمان باعث شود تا پکیج دچار خرابی یا آسیبدیدگی شود، مالک باید پاسخگو باشد.
البته قانون برای راحتتر شدن تشخیص وضعیت به وجود آمده، شرایط عمومی را در نظر گرفته است. به عنوان مثال مدت زمانی که مستاجر در یک ملک اقامت داشته است، یکی از فاکتورهای تعیین کننده در نظر گرفته میشود. اگر مستاجر بیش از یک سال و در مدت زمان طولانی در ملکی اقامت داشته باشد، تا حدودی مالک از پرداخت هزینههای وارد شده، معاف میشود.
همانطور که اشاره شد، هزینه تعمیر پکیج بسته به نوع و نحوه خرابی میتواند بر عهده مالک یا مستاجر باشد. اگر مستاجر مسبب خرابی پکیج باشد، باید هزینه تعمیر آن را نیز پرداخت کند. این کار ممکن است در اثر کارکرد زیاد دستگاه و در پی آن استهلاک دستگاه به مرور زمان اتفاق بیفتد.
البته هزینههای ناشی از استهلاک پکیج بین مالک و مستاجر تقسیم میشود و با توجه به شرایط باید میزان آن تعیین گردد. هزینههای ناشی از خرابی خود پکیج معمولا به عهده مالک قرار داده میشود زیرا مستاجر وظیفه دارد وسایل منزل را به درستی استفاده کند و سالم تحویل دهد.
به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی، موتورخانهها جای خود را به پکیجها دادند. موتورخانهها به مرور زمان دچار فرسودگی و آسیب میشدند و هزینه نگهداری و تعمیر آنها بسیار زیاد بود.
از طرفی یک موتور خانه جهت سرمایش و گرمایش کل ساختمان مورد استفاده قرار میگرفت که خود باعث اختلاف بین مستاجرهای یک ساختمان میشد. پکیجها دارای هزینه تعمیر و نگهداری بسیار کمتری نسبت به موتورخانهها هستند و در هر واحد به صورت جداگانه نصب میشوند.
پکیج نیز مانند تمامی وسایل منزل و سیستمهای سرمایشی و گرمایشی ممکن است دچار آسیب و خرابی شود. این آسیب و خرابی ممکن است در اثر کار کردن نادرست یا نصب و راهاندازی غلط و… صورت گیرد. در ادامه به برخی از علل خرابی پکیج اشاره میشود:
یکی از مواردی که ممکن است در استفاده از پکیج با آن روبرو شوید، سرد و گرم شدن آب است. علت این امر میتواند جرم گرفتن لولهها باشد که به آب اجازه ورود را به درستی نمیدهد. برای حل این مشکل میتوانید از مواد شوینده جرمگیر جهت شستشوی لولهها استفاده کنید. البته گرم نشدن آب ممکن است به علت فشار پایین آب نیز صورت بگیرد که نیازی به تعمیر ندارد و باید علت را از پایه جستجو کرد.
از دیگر مشکلاتی که ممکن است در استفاده از پکیج با آن روبرو شوید، انفجاری روشن شدن پکیج است. علت این امر نیز میتواند تنظیم نبودن فاصله الکترود جرقهزن با مشعل یا تنظیم نبودن فشار گاز باشد.
خرابی دودکش، ضعیف شدن برق شهری، مسدود شدن سوراخهای مشعل در اطراف جرقهزن در اثر کار کردن شعله و تولدی ریز غبارها، کثیفی سر الکترود جرقه زن و کافی نبودن اکسیژن کافی جهت عمل احتراق از دیگر مواردی هستند که ممکن است باعث انفجاری روشن شدن پکیج شوند. البته در برخی از مناطق در برخی از فصول سال، فشار گاز کم و زیاد میشود و همین نوسانات خود باعث انفجاری روشن شدن پکیج خواهد بود.
همانطور که اشاره شد، پرداخت هزینههای تعمیر و نگهداری از پکیج یا هر وسیله دیگری که در خانه وجود دارد، میتواند با توجه به شرایط و مدت اقامت مستاجر در ملک، بر عهده هر یک از طرفین قرار گیرد. اما از آن جایی که برد پکیج، اصلیترین و گرانترین قطعه دستگاه است و در اثر استفاده طولانی مدت ممکن است آسیب ببیند، مسئولیت پرداخت هزینه تعمیر آن بر عهده مستاجر گذاشته شده است.
از طرفی، این برد ممکن است بر اثر قطع و وصل شدن جریان برق به صورت مداوم نیز دچار آسیب یا خرابی شود. اگر این قطع و وصل شدن جریان برق، به وسیله مالک و در اثر قطعی تاسیسات برق ساختمان صورت گرفته باشد، هزینه تعمیر برد به عهده مالک است.
از دیگر قطعاتی که ممکن است در یک پکیج خراب شود، پمپ پکیج است. پمپ پکیج معمولا بخش مقاومتی دستگاه به حساب میآید و به ندرت در اثر کار کردن زیاد دچار آسیب میشود. آسیب این قطعه معمولا در اثر عدم ساخت درست دستگاه به وجود میآید. البته باید نوع مشکل و دلیل ایجاد آن توسط یک کارشناس مشخص شود.
سخن پایانی
پکیج یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین سیستمهای گرمایشی در منازل مسکونی است که به مرور زمان جای موتورخانهها را گرفته است. تعمیر و نگهداری از این دستگاه، مانند دیگر دستگاهها و لوازم منزل میتواند به عهده مالک یا مستاجر باشد. تعیین اینکه هزینه تعمیر پکیج به عهده مستاجر است یا مالک، باید توسط یک متخصص انجام شود.