آموزش تعویض خازن اسپیلت و نیز آموزش نصب اسپیلت یکی از دوره های پر طرفدار در میان هنرجو های مجموعه تهران سرویس است. امروزه با توجه به گسترش روز افزون علاقه مردم نسبت به کولرهای گازی، خرید این نوع از کولر ها به علت داشتن مزیت هایی همچون خنک سازی بهتر نسبت به کولر آبی افزایش یافته که همین امر سبب شده افراد زیادی برای یاد گیری تعمیرات این وسیله اقدام کنند.
تهران سرویس نیز همواره با نیم قرن سابقه موفق به جمع آوری دورهای شده که بسیار دقیق و تخصصی، تمامی نکات و ریزه کاری های اسپیلت و آموزش تعویض خازن را به صورت حرفهای به هنرجویان آموزش میدهد به طوری که بسیاری از هنرجویان این دوره موفق به اخذ اقامت در کشورهای خارجی به دلیل شغل تعمیرات پکیج و اسپیلت شدهاند.
قبل از هر آموزشی بد نیست بدانید که خازن یک وسیله الکتریکی با دو صفحه موازی ساخته شده از فلز است که به وسیله نوعی عایق حرارتی از همدیگر جدا شده اند. این قطعه می تواند بار الکتریکی مورد نیاز برای روشن شدن قطعات داخل کولر را در خود ذخیره کند. آشنایی با خازن ها و تعمیر آنها یکی از مهم ترین بخش های تعمیر اسپیلت است که باید در دوره های تخصصی تعمیر خازن اسپیلت به هنرجویان آموزش داده شود.
خازن ها در انواع گوناگون با کاربرد های متنوع و زیادی وجود دارند که در ادامه آن ها را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم. از خازن ها در مدار های تایمینگ به همراه مقاومت ها استفاده می شود. در اصل کاربرد خازن صاف کردن سطح تغییرات در ولتاژ مستقیم و متناوب می باشد. در وسایلی مانند کولر گازی خازن هایی که به کار گرفته می شود که یه طور معمول به شکل استوانه ای ساخته شده اند.
خازن های مختلف، کاربرد های مختلفی دارند برای مثال:
در این بخش از مقاله قصد داریم تا به شما عزیزان به صورت خلاصه و ابتدایی عیب یابی خازن را آموزش دهیم.
نکته: این کار نیاز به تخصص زیادی دارد پس اگر احساس میکنید که تخصص کافی برای عیب یابی را ندارید به هیچ عنوان این کار را انجام ندهید.
اگر این مورد را در اسپیلت خود احساس کردید سریعا اسپیلت را خاموش کنید زیرا که خازن اسپیلت سوخته است و ممکن است موتور اسپیلت را هم از کار بندازد.
علت این خرابی خازن کمپرسور است. در این حالت ممکن است که برق کافی به کمپرسور نرسد یا برعکس برق زیادی به کمپرسور برسد که باعث اورلود شدن دستگاه اسپیلت میشود و سرانجام باعث خرابی میشود
برای تست خازن باید ابتدا به درستی خازن را چک کرده و مشکلات را بررسی کرد. در ادامه به شما آموزش تست خازن را به صورت خلاصه توضیح میدهیم باما همراه باشید.
توجه داشته باشید که تمامی این روش ها برای تست خازن با اهم متر دیجیتال میباشد.
حال باید به این سوال پاسخ دهیم که طریقه تعویض این خازن در اسپیلت به چه صورت است؟ در نخستین گام برای تعویض خازن در اسپیلت ها، لازم است تا نوع خازن مورد استفاده در دستگاه را متوجه شوید. خوب توجه کنید که خازن دو سر است یا سه سر. و با توجه به مقادیر درج شده بر روی آن، ببینید خازن چند میکرو فارادی استفاده شده است.
در صورتی که خازن مورد استفاده سه سر بود، پیش از جدا کردن خازن سوخته، پایه ای را پیدا کنید، که یکی از سیم ها تنها به آن پایه متصل شده است. این سیم باید تنها به سر herm از خازن جدید متصل شود.
در صورتی که خازن دو پایه بود، یکی از پایه های را herm و دیگری را c یا com در نظر می گیرید. اکنون می توانید با پیچ گوشتی خازن قبلی را جدا، و یکی یکی طبق الگویی که در اتصالات خازن قبلی وجود دارد، سیم ها را به خازن جدید متصل کنید و از آن استفاده کنید.
پیش از اقدام به تعویض خازن، لازم است تا نکاتی را رعایت کنید. بی توجهی به این نکات ممکن است در آینده و یا هنگام نصب، موجب بروز حادثه شود.
نکته:پیش از انجام کاری، با استفاده از پیچ گوشتی، خازن را دیس شارژ کنید تا دچار مشکل نشوید.
دقت کنید که خازن درست را خریداری کرده باشید. بهتر است خازنی را خریداری کنید که کاملا مشابه با خازن قبلی است. در صورتی که خازن قبلی را پیدا نکردید، از متخصصین برای خازن جایگزین راهنمایی بگیرید
در زمان ضعیف شدن جریان برق، با استفاده از این خازن، کمپرسور و فن به فعالیت خود ادامه می دهند. از این رو این خازن نقش مهمی در عملکرد دستگاه دارد. همانطور که گفتیم، خازن دارای سه پایه com ، fan ، Herm است. کمپرسور نیز سه پایه دارد که با نام های c ، s و r مشخص می شود. نحوه سیم کشی بین این بخش ها به صورت زیر است:
سیم نول، متصل به پایه c یا com در خازن متصل شده و سپس به پایه r یا رانینگ در کمپرسور وصل می گردد.
سیم فاز، به پایه c درکمپرسور متصل می شود که ممکن است نیاز به اتصال آن به کنتاکتور هم باشد.
پایه herm نیز به طور مستقیم به پایه s یا استارت در کمپرسور متصل می شود.
در انتها نیز پایه fan را به فن کمپرسور متصل می کنیم. اکنون خازن به طور کامل در دستگاه قرار داده شده و باید امکان استفاده از آن را داشته باشید.
در فصل تابستان که گرما به اوج خود می رسد، با توجه استفاده بیش از حد برای خنک سازی فضای منزل یا محل کار، خازن اسپیلت هربار که کمپرسور کولر استارت می خورد، باید وظیفه خود را انجام دهد. به دلیل بالا بودن دفعات اتومات کردن، این وسیله به مرور زمان مستهلک شده و یا اینکه به طور کامل از بین می رود که موجب ایجاد نقص در کولرگازی خواهد شد. یکی از مهم ترین وظایف تکنسین های کولر گازی، آشنایی با تعمیرات خازن این وسیله است که باید در دوره آموزش اسپیلت با جزئیات مورد بررسی قرار گیرد. عوامل موثر در خرابی خازن شامل موارد ذیل است.
خازن اسپیلت از نوع الکترولیتی می باشد که یک لایه مرطوب جدا کننده درون آن تعبیه شده است. هنگام آموزش تعویض خازن اسپیلت می توانید خازن را باز کرده و آن لایه را مشاهده کنید. اگرگرمای کولرگازی بیش از حد شود، لایه مذکور خشک شده و باعث بروز اتصال کوتاه خواهد شد. به طور معمول اگر دمای یک خازن اسپیلت به بالای 65 درجه برسد، از کار می افتد.
خازن کولر اسپیلت به گونه ای طراحی شده که هنگام کار کردن کولر پس از رسیدن کمپرسور و موتور فن به سه چهارم سرعت از مدار خارج می شود. زیرا توان دریافت بار الکتریکی به صورت دائمی را ندارد. از این رو اگر به هر علتی موتور بسوزد و یا چرخش آن متوقف شود، خازن اسپیلت نیز بر اثر ورود بار الکتریکی اضافه خراب می شود. توجه داشته باشید که حتی موج الکتریکی ضعیفی نیز می تواند باعث خرابی آن شود.
از دیگر عوامل خرابی خازن می توان به کلید رله خراب نیز اشاره کرد. این کلید با رها کردن خازن به صورت مداوم در مدار باعث گرم شدن بیش از حد و درنتیجه از کار افتادن آن به صورت دائم می شود. از عوامل طبیعی مانند صاعقه نیز نباید غاقل شد و نیز عوامل دیگری هم در بروز این خرابی موثرند که در دوره آموزش اسپیلت به مهارت جویان آموزش داده خواهد شد.
میزان ولتاژ ورودی به خازن کولر گازی، جزء تاثیرات مستقیم در طول عمر این قطعه است. بهترین مقدار ولتاژی که یک خازن کولرگازی نیاز دارد، برابر با ولتاژ نامی آن است و افزایش یا کاهش آن موجب کاهش طول عمر آن و در نهایت خراب شدنش می شود.
کاهش ولتاژ ورودی خازن باعث می شود، جریان افزایش یافته و در نتیجه دما در کولر گازی و همچنین برد آن بالا رود. از طرف دیگر بیشتر شدن ولتاژ از ولتاژ نامی مورد نیاز نیزعمر خازن اسپیلت را کم کرده و یا در مواردی پیش می آید که به صورت کامل خراب شود.
خازن ها در مدار الکتریکی اسپیلت همانند هر وسیله برقی دیگر برای ذخیره برق و آزاد کردن آن تعبیه شده اند. در دوره آموزش تعویض خازن اسپیلت به شما یاد داده می شود، انواع خازن را شناسایی کرده و علت خرابی آن را دریابید. خازن هایی که بزرگتر هستند، معمولا در تحمل بار و ذخیره سازی برق از خود ظرفیت بیشتری نشان می دهند.
همانطور که در مطالب فوق ذکر کردیم، یک خازن برای استارت کمپرسور قطعه ای حیاتی محسوب می شود، زیرا کمپرسور برای شروع به کار به پالس الکتریکی 3 یا 5 برابر نیازمند است، به همین دلیل از خازن استارت درون کولر اسپیلت استفاده می کنند.
در خازن های اسپیلت سه پایه به نام های fan – C – Herm و درسمت دیگر یعنی سر کمپرسورسه پایه R-C-S قرار گرفته است. در دوره آموزش اسپیلت مجموعه تهران سرویس هنرجویان به خوبی یاد می گیرند که چگونه پس از تعویض خازن اتصالات گفته شده را به روش صحیح به یکدیگر متصل کنند.
در دوره های تعمیر کولرهای اسپیلت که آموزش تعویض خازن اسپیلت بخشی از آن است، باید یاد بگیرید که متوسط طول عمر یک خازن چه مقدار است. اگر فرض کنیم که این قطعه از عواملی همچون صاعقه ، گرمای بیش از حد ، امواج الکتریکی و یا وارد شدن بار الکتریکی اضافه در امان بوده باشد، بلاخره پس از گذشت چند سال فرسوده شده و از کار می افتد. بنابراین بد نیست بدانید که طول عمر مفید یک خازن معمولا بین 5 تا 6 سال است. خازن های با کیفیتی که برای کولر گازی اسپیلت استفاده می شوند، می توانند تا حدود 50 هزار بار استارت برای شما کار کنند.
قرار گرفتن خازن در معرض گرما و حرارت زیاد دراستفاده از خازن با ظرفیت بالاتر در کولر گازی باعث خرابی و فرسودگی میشود و میتواند آسیب های بسیار قابل توجهی به خازن وارد کند.
پیشنهاد تهران سرویس این میباشد که برای استفاده از خازن با ظرفیت بالاتر در کولرگازی اسپیلت خود ، یک سایه بان قرار داده یا اینکه همیشه سعی کنید اسپیلت خود را تمیز نگه دارید.
تمامی خازن ها دارای ظرفیت و ولتاژ خاصی هستند که متخصص تعمیرات اسپیلت با اطلاعات درج شده برروی آن و یا تست خازن متوجه میشود که استفاده از خازن با ظرفیت بالاتر در کولر گازی به چه میزان میباشد.
متاسفانه افرادی که تجربه کمی در این زمینه دارند با انتخاب و استفاده نادرست از خازن با ظرفیت بالاتر در کولر گازی ، خیلی مواقع دچار خرابی های قابل توجهی در اسپیلت میشوند ، زیرا که انتخاب درست خازن یکی عوامل اصلی در تعمیرات کولر گازی میباشد.
خازن ها نیز مانند تمامی قطعات دیگر اسپیلت دارای طول عمر خاصی میباشند.
اکثر خازن ها طوری طراحی شدهاند که به طور متوسط بین بازه زمانی 10 تا 15 سال عمر کنند ، اما برخی از عوامل باعث فرسودگی و کمتر شدن طول عمر این قطعات مهم میشود.
هنگام تعویض خازن می بایست از ظرفیت صحیح آن اطمینان حاصل شود، اگر خازنی با ظرفیت خیلی پایین یا بالا انتخاب شود، می سوزد و مواد درونش بر روی سایر اجزای قسمت بیرونی کولر گازی پاشیده خواهد شد. راه هایی برای شناسایی ظرفیت خازن اسپیلت وجود دارد که در دوره آموزش اسپیلت مجموعه تهران سرویس حتما آن را به شما آموزش خواهند داد. یکی از این راه ها به شرح ذیل می باشد:
در کولرهای گازی به طور معمول از سه خازن برای به وجود آوردن گشتاور لازم هنگام راه افتادن کمپرسور استفاده خواهد شد. در واقع برای راه اندازی کمپرسور از انرژی ذخیره شده یا به اصطلاح الکترون های درون خازن کمک گرفته می شود.
حالت متدوال برای به کار گیری خازن به این صورت است که خازنی برای به راه انداختن موتور فن پنل داخلی، که وظیفه آن ایجاد هوای مطلوب و خنک در داخل فضای منزل یا محل کار است، استفاده می شود.
همچنین یک خازن دیگر به عنوان راه انداز برای فن کندانسور مورد استفاده قرار می گیرد که فن خارجی را کنترل کرده تا هوای گرم را به بیرون انتقال دهد.
از خازن سوم به عنوان راه انداز موتور کمپرسور استفاده می شود. کمپرسور وظیفه مهم چرخاندن گاز کولر گازی را به عهده دارد.
دو نوع خازن به نام های خازن راه انداز و الکتریکی(روغنی) داریم.
چنانچه یکی از مشکلاتی که در مطالب ذیل به بررسی آن میپردازیم، رخ دهد، می تواند یک عامل برای خرابی خازن در انواع کولر های گازی اسپیلت به حساب آید.
اگر چنین اتفاق رخ داد، اولین موردی که باید ذهن خود را به آن اختصاص دهید، از کار افتادن خازن کولر باشد. زیرا در این وضعیت برق داخل مدار برای حرکت ترموستات جریان یافته اما انرژی کافی برای راه افتادن کمپرسر دریافت نمی شود. در نتیجه کولر گازی اورلود می کند یا به عبارت دیگر کمپرسور برای به حرکت درآمدن آمپر می کشد.
هنگام روشن شدن کولرگازی به راه افتادن جریان برق در کندانسور، فن کولور باید شروع به حرکت کرده تا از اورلود دستگاه جلوگیری بعمل آید. اگر به هر دلیلی فن حرکت نکند، نشان دهنده خرابی خازن آن است و می بایست به سرعت کولر را خاموش کنید. زیرا در صورت عدم خاموش کردن آن به احتمال خیلی زیاد موتور فن را از دست دهید.
در این مقاله به شرح کامل خازن کولر گازی و وظایفی که در دستگاه اسپیلت دارد، پرداختیم امیدواریم این مطالب برای شما مفید بوده باشد. در نظر داشته باشید که مجموعه تهران سرویس علاوه بر آموزش تعویض خازن اسپیلت کلیه خدمات مربوط به اسپیلت را انجام می دهد. شما می توانید با مراجعه به سایت تهران سرویس کلیه اطلاعات لازم در این زمینه را به دست آورید و در صورت لزوم در دوره آموزش اسپیلت شرکت نمایید.